top of page
Containers bij een groot gebouw

zo herken je
drugssmokkel

Het herkennen van signalen van drugssmokkel in havengebieden is een cruciale vaardigheid voor iedereen die hier werkzaam is. Waar moet je op letten en welke signalen kunnen duiden op drugssmokkel?

signalen

hoe herken je een verdachte situatie

  • Verdachte situaties in het havengebied
    1. Opengeknipt/kapot hekwerk of sloten. 2. Voertuigen die niet thuishoren in het gebied of geparkeerd staan op onlogische plekken. 3. Personen die rondhangen en niet thuishoren in het gebied. 4. Duikers/personen met duikmateriaal op vreemde locaties en vreemde tijdstippen. 5. Personen die sporttassen of andere opvallende lading van schepen halen. 6. Recreatiebootjes nabij zeeschepen en in de havenkommen. 7. Vragen van onbekenden (over containers, lading en locaties). 8. Geopende en/of beschadigde container (kapotte vloer, wand, plafond). Meer over het herkennen van verdachte situaties in het havengebied
  • Verdachte situaties buiten het werk
    1. Vragen van onbekenden over je werk (ook via sociale media). 2. Aanbod geld bij te verdienen in de haven (drugs ronselaars). 3. Verzoek je bedrijfskleding (met logo)/ID-pasje/(toegang)codes af te geven in ruil voor geld.
  • Verdachte situaties op je werk
    1. Collega verschijnt op werk, maar is niet ingeroosterd. 2. Collega die opeens heel ruim in zijn geld zit. 3. Bedrijfsgegevens van nieuwe klant zijn slecht vindbaar. 4. Klant is slecht en/of weinig professioneel bereikbaar (Gmail-adres, vage website). 5. Klant verandert opeens operatie (type goederen, land van herkomst). 6. Goederen hebben een ongebruikelijke route afgelegd. 7. Ongebruikelijke goederen tussen lading.
Bescherm jezelf

Test je kennis over drugssmokkel in het noordzeekanaalgebied

interactieve video.png

zo gaat een ronselaar te werk

Drugscriminelen hebben hulp van medewerkers van bedrijven nodig om hun drugs te smokkelen. Een medewerker kan namelijk bij locaties en informatie, waar de smokkelaar dat niet kan. In deze video wordt duidelijk hoe een ronselaar te werk gaat om die hulp te krijgen.

gevolgen

Een havenmedewerker vertelt hoe hij zwichtte voor het grote geld en wat daarvan de gevolgen waren.

De rol van vrachtwagens bij drugstransport

De doorvoer van drugs gebeurt vaak per vrachtwagen. De betrokken transportbedrijven en hun chauffeurs zijn zich daar meestal niet bewust van. Toch zijn er signalen op te pikken, die kunnen wijzen op een drugstransport.

Achtergrond schip_edited.png

meldkamer douane

Voor concrete incidenten en/of verdachte situaties op en langs terminals. 

meld misdaad anoniem

Als jij een dader kent, maar die dader kent jou ook, is melden een dilemma. Je kunt altijd anoniem je verhaal doen.

Direct Melden

direct melden

bottom of page