top of page

Testen met sonar tegen smokkel onder de waterlijn

Criminelen zoeken continu naar mogelijkheden om drugs het land binnen te smokkelen. Naast de meer bekende smokkelmethodes, zoals die tussen de bananen in containers, zijn er ook minder bekende methodes. Een van deze methodes is smokkel onder de waterlijn. Criminelen bevestigen hierbij hun drugs onder de romp van zeeschepen die naar Nederland komen.


Om deze smokkelmethode te bestrijden, zijn het laatste kwartaal van 2023 testen uitgevoerd met sonarapparatuur die scheepsrompen kan scannen. Hierbij wilden wij achterhalen of sonartechnologie afwijkingen op scheepsrompen kan detecteren, ook als een schip voorbijvaart aan de sonarinstallatie. Een team van het programma Sterk Noordzeekanaalgebied, Douane, Politie en Port of Amsterdam voerden de testen uit in een haven in het Westelijk Havengebied.

 

Uit de eerste resultaten blijkt dat het project potentie heeft. We onderzoeken nu hoe we deze techniek kunnen doorontwikkelen. Met deze samenwerking willen we een belangrijke stap zetten in de bestrijding van drugsimport.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page