Het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is een internationaal centrum van handel, logistiek en productie. Het is strategisch gelegen aan de Noordzee, verbonden met de Rijn en dicht bij grote Europese markten en productiecentra. Het NZKG bestaat uit de havens van Amsterdam, Beverwijk, Zaanstad en Velsen/IJmuiden. Dezelfde kwaliteiten die het NZKG heeft voor legale activiteiten worden benut voor illegale (drugs)handel: de geografische ligging, de economische efficiëntie en de uitstekende infrastructurele voorzieningen maken de havenregio bij criminele organisaties in toenemende mate populair.
Sinds 2022 stelt het Ministerie van Justitie en Veiligheid structureel financiële middelen beschikbaar voor de aanpak van de internationale drugshandel in de vijf grootste logistieke knoppunten van Nederland, waaronder ook het NZKG. Vanuit deze gelden hebben de overheidspartners (gemeenten, Douane, politie, OM, FIOD/Belastingdienst, KMar, RIEC’s, Port of Amsterdam) een gezamenlijk programma opgericht, genaamd Sterk Noordzeekanaalgebied. Het programma bestaat uit vier lijnen; Informatiebeeld, Barrières, TCOH (Toezicht, Controle, Opsporing en Handhaving) en Weerbaarheid. Deze laatste pijler richt zich op het vergroten van de weerbaarheid van bedrijven/organisaties en hun medewerkers tegen criminele inmenging en drugshandel. De hiervoor ontwikkelde toolkit aan producten (meldkaartjes, trainingen, trainingsvideo’s) moet, in nauwe samenwerking met publieke en private partners, worden doorontwikkeld, uitgebreid en verder worden uitgerold.
Wat ga je doen?
Als projectleider ben je onderdeel van het programmateam Sterk NZKG. Je fungeert zowel op operationeel als op tactisch niveau en bent de centrale trekker op het thema weerbaarheid. Je maakt verbinding met de andere mainportprogramma’s zoals Zeeland West-Brabant en de Weerbare Sierteeltsector. Daarnaast verbindt je publieke en private partijen, de Port of Amsterdam en de platforms ‘Veilig-Ondernemen’ in het NZKG op dit thema. Je haalt met de projectgroep behoeften uit het veld op. Vanuit deze behoeften werk je aan producten die de weerbaarheid vergroten. Je stuurt, houdt overzicht, maar werkt zelf ook mee om de weerbaarheid in het gebied naar een hoger niveau te tillen.
Taken en verantwoordelijkheden
Je werkt in opdracht van de programmamanager Sterk Noordzeekanaalgebied;
Je geeft sturing aan de projectgroep Weerbaarheid;
Je onderhoudt en vergroot het netwerk van private partijen;
Je draagt zorg voor een actieve verbinding met de private sector (via netwerkbijeenkomsten e.d., creëert urgentiegevoel en betrokkenheid);
Je creëert/vergroot weerbaarheid bij doelgroepen in het gebied door o.a. te focussen op:
o Risico’s (bestaande en verwachte)
o Signalen (hoe herken je de signalen van ondermijning?)
o Maatregelen (hoe kun je je hiertegen weren?)
o Meldpunten/meldroutes
Je bevordert de meldingsbereidheid;
Je werkt nauw samen met alle overheidspartners die actief zijn in het NZKG en de vertegenwoordigers uit de andere vier mainports en kleinere logistieke knooppunten.
Deze kwaliteiten breng je mee
Je hebt een pragmatische insteek, sterke communicatieve vaardigheden en je bent een echte verbinder. Je hebt gevoel voor publiek-private samenwerkingen en beschikt over commercieel bewustzijn. Je weet hoe je netwerken bouwt en onderhoudt, zodat je deze op het gewenste moment in kunt zetten. Je bent zelfstandig en gaat daarbij resultaatgericht en hands-on te werk.
Verder beschik je over
Een afgeronde, relevante opleiding op minimaal hbo-niveau;
Inzicht in het brede veiligheidsdomein;
Aantoonbare werkervaring met de aanpak van ondermijnende criminaliteit;
Gevoel voor de politiek-bestuurlijke verhoudingen; je weet je goed te bewegen in een speelveld van partners met diverse (soms conflicterende) belangen;
Een uitmuntende reputatie: je staat bekend als integer, bent van onbesproken gedrag en gaat zorgvuldig om met gevoelige informatie;
Affiniteit met het thema havens is een pre.
Nadere informatie
De gemeente Amsterdam fungeert als werkgever. De rol is in verband met de specifieke expertise indicatief gewaardeerd op schaal 12 (max € 6.103,- bruto per maand).
Aanvang van de activiteiten zo snel mogelijk, liefst per direct. Aanstelling is in eerste instantie tijdelijk voor 1 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.
De selectiegesprekken worden gevoerd met de programmamanager Sterk NZKG en andere ketenpartners.
Een veiligheidsonderzoek maakt deel uit van de procedure.
Je kunt je reactie richten aan: Robert Valkhoff via het e-mailadres
Uiterste inzenddatum: 6 oktober
De selectiegesprekken staan gepland op dinsdag 22 oktober.
Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met programmamanager Sjoerd Verhagen (06 1862 1281) of projectleider Marloes de Heij (06 4206 3009).
Comments